Jumaat, 30 Mac 2012

~PROSES PEMBUATAN PIZZA KU SENDIRI~

Assalamualaikum semua....


Bahan2 :-

  • 1000 gram tepung cap sauh
  • 140 gram gula pasir
  • 20 gram garam
  • 102 gram margerin
  • 20 gram yis
  • 10 gram improver
  • 20 gram softener
  • 2 biji telur ayam
  • 500 gram air paip(guna air suam pon oke sbb leb lembut)
  • 30 gram susu tepung(untuk tambah rase sedap)


Cara2 membuatnya :-

  • Masukkan tepung,yis,margerin,improver,softener,telur,garam,gula dan susu kedalam mangkuk pengadun.Gaul semua bahan sampai rata.
  • Kemudian masukkan air dan uli hingga jadi doh.
  • Uli selama 1/2 atau 1 jam supaya ia betul2 lembut.
  • Kemudian,bahagikan tepung tu kepada bentuk bulat yang siap ditimbang sebanyak 50/60 gram.Klau nak kecik sikit..timbang 40 gram je..memang la comel.
  • Lepas tu,gelekkan doh bulat yang dah siap ditimbang tadi dan jadikan ikut bentuk yang and suka.
  • Sebelum bakar,hiaskan doh pizza tadi dengan pelbagai jenis hiasan..seperti sosej,sayur campur,sos,mayonis,keju,udang,dan ape2 je.
  • Tunggu dia naik dulu dan lepas tu baru boleh bakar.
  • Bakar ikut suhu oven masing2.
  • Dah siap  bakar,sapukan sikit dengan margerin ditepi2 roti supaya ia kelihatan lebih berkilat.
  • Jemput makan.
*Sekeping harganya rm1.30
*Seloyang harganya rm20

Okey..ni sikit gambar2 pizza sebelum dan selepas dibakar...
bentuk suke hatiku..

dah siap dihias

sekadar gunakan tutup periuk sebb xd dulang khas

dah mula naik

masih panas2 lagi

siap untuk dipacking dan dijual


ada orang oder yang saiz besar

Tiada ulasan:

Catat Ulasan