Assalamualaikum semua....
Bahan2 :-
- 1000 gram tepung cap sauh
- 140 gram gula pasir
- 20 gram garam
- 102 gram margerin
- 20 gram yis
- 10 gram improver
- 20 gram softener
- 2 biji telur ayam
- 500 gram air paip(guna air suam pon oke sbb leb lembut)
- 30 gram susu tepung(untuk tambah rase sedap)
Cara2 membuatnya :-
- Masukkan tepung,yis,margerin,improver,softener,telur,garam,gula dan susu kedalam mangkuk pengadun.Gaul semua bahan sampai rata.
- Kemudian masukkan air dan uli hingga jadi doh.
- Uli selama 1/2 atau 1 jam supaya ia betul2 lembut.
- Kemudian,bahagikan tepung tu kepada bentuk bulat yang siap ditimbang sebanyak 50/60 gram.Klau nak kecik sikit..timbang 40 gram je..memang la comel.
- Lepas tu,gelekkan doh bulat yang dah siap ditimbang tadi dan jadikan ikut bentuk yang and suka.
- Sebelum bakar,hiaskan doh pizza tadi dengan pelbagai jenis hiasan..seperti sosej,sayur campur,sos,mayonis,keju,udang,dan ape2 je.
- Tunggu dia naik dulu dan lepas tu baru boleh bakar.
- Bakar ikut suhu oven masing2.
- Dah siap bakar,sapukan sikit dengan margerin ditepi2 roti supaya ia kelihatan lebih berkilat.
- Jemput makan.
*Sekeping harganya rm1.30
*Seloyang harganya rm20
Okey..ni sikit gambar2 pizza sebelum dan selepas dibakar...
|
bentuk suke hatiku.. |
|
dah siap dihias |
|
sekadar gunakan tutup periuk sebb xd dulang khas |
|
dah mula naik |
|
masih panas2 lagi |
|
siap untuk dipacking dan dijual |
|
ada orang oder yang saiz besar
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan